1. Maak een fitness schema!

Warming upje begint je oefensessie met een stuk dat je goed kent en makkelijk is. Speel eventueel wat oefeningen of toonladders.
Work-out: hier moet je aan de bak! Rustig aan maar veel setjes maken! Het bestaat uit je huiswerk: de muziekstukken waar je mee bezig bent en die je nog niet helemaal goed kan spelen.
Cooling down: speel een van je lievelingsstukken om je oefensessie lekker af te sluiten.

2. Haalbare doelen
Iets nieuws leren kost tijd, en daar is niets mis mee! Doe het rustig aan en oefen in kleine stukjes, bijvoorbeeld een paar maten of regels. Voelt het goed, ga dan pas door naar het volgende stukje. Het is ook fijn om af te wisselen met ander huiswerk of stukken die je al goed kan spelen.

3. Uit je hoofd
Zonder bladmuziek spelen geeft je veel vrijheid om te genieten van je muziek, en beter te luisteren naar je spel. Als je oefent kan je al beginnen met kleine stukjes uit je hoofd te spelen. En speel ook eens met je ogen dicht!

4. Van achter naar voor!
Is het je wel eens opgevallen dat het begin van een muziekstuk altijd het beste gaat? Dat komt omdat je vaak vooraan begint met oefenen. Begin ook eens achteraan of in het midden van een stuk. Een geweldige manier van oefenen is beginnen bij de laatste maat, en dan telkens een stukje eerder beginnen. Op deze manier weet je altijd waar je naar toe speelt!

5. Ben je eigen juf of meester

Stel jezelf vragen! Wat staat er op mijn bladmuziek? Zie ik daar een vingerzetting staan? Waar moest ik op letten? Klinkt het mooi? Kan het mooier? Wat een grappige noot, is die wel goed? Wat heb ik in de les geleerd over dit stuk? Waar gaat het stuk over? Wat is de vorm?

6. Heb geen haast!
Oefen langzaam, dat gaat sneller!!
Als je meteen te snel speelt is de kans heel groot dat je slordig gaat spelen. Het kost dan veel meer tijd om die fouten eruit te halen dan wanneer je vanaf het begin al heel rustig en netjes speelt!
Oefen als een slak dan ga je als een trein!

7. Je oefenvrienden

Deze heten: potlood, gum, en markeerstift.
Ze maken van je bladmuziek kleine kunstwerkjes en zorgen bovendien dat je extra aandacht besteedt aan bepaalde passages: Maak aantekeningen!

8. Struikelblok?
Een lastige passage waar je echt niet uitkomt? Geen probleem, sla deze gewoon over en behandel hem in de les!
Probeer de puzzel wel eerst zelf op te lossen, daar leer je het meeste van!

t

Bron Anneloes van Hout